Składniki na około 20 średniej wielkości kulek:
- 30 g odżywki SupremeWhey coconut & almond cream NEW FORMULA
- 50 g wiórków kokosowych +15 g do obtoczenia
- 60 g płatków ryżowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- woda
- Opcjonalnie: (erytrol - 1 łyżka, jeśli chcielibyście odrobinkę słodsze)
* wersja pro >>> 25 g białej czekolady (z migdałami, bez dodatku cukru - znajdziecie w biedronce za niecałe 4 zł) + odrobina napoju roślinnego
Wykonanie:
Płatki zalewamy ciepłą wodą do napęcznienia (wody nalewamy tylko tyle, by całe się przykryły). Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie płatki blendujemy z odżywką i olejem kokosowym. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Jeśli chcielibyście troszkę słodsze, dodajcie łyżkę słodziku - np. erytrol. (ma zero kcal więc dodając go, nie zmieniacie kaloryczności)
* wersja pro>>> 25 g czekolady rozpuście w małym garnku w odrobinie napoju roślinnego. Odczekajcie chwilkę, by ostygła (nie za długo!!!), dodajcie do masy i wymieszajcie. Możecie odstawić masę na chwilę do lodówki, lub od razu formować kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Kuleczki chłodzimy w lodówce minimum godzinę, ale im dłużej, tym lepiej.
Informacja dla niecierpliwych: można zjeść bez chłodzenia! Nadal są pycha, ale bardziej miękkie!
Wartość energetyczna całości bez czekolady: 866 kcal
W: 59,6 g B: 30,2 g T: 55 g
1 kulka to około 44 kcal
Wersja pro* 999 kcal
W: 69,8 g B: 33 g T: 64,8 g
1 kulka to około: 50 kcal