FIT KOPIEC KRETA
(tortownica 14cm)
SKŁADNIKI:
- jajka 3 sztuki
- mąka orkiszowa 70g
- mąka kukurydziana 50g
- kakao 15g
- ksylitol 30g
- czekolada gorzka (4 kostki)
- proszek do pieczenia 5g
- twaróg sernikowy 300g
- skyr waniliowy 150g
- żelatyna 10g
- woda 50ml
- supreme whey o smak lodów śmietankowych
- banan 2 sztuki
BISZKOPT:
-
Oddzielamy białka od żółtek.
-
Białka ubijamy na sztywną pianę.
-
Pod koniec ubijania dodajemy ksylitol i miksujemy na wolnych obrotach.
-
Następnie dodajemy żółtka cały czas miksując na wolnych obrotach.
-
Gdy żółtka się połączą stopniowo dodajemy mąkę orkiszową, kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz kakao cały czas mieszając szpatułką aż do całkowitego połączenia składników.
-
Powstałą masę przelewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
-
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy nasz biszkopt na 35-40 min do suchego patyczka.
-
Gotowy Biszkopt studzimy, ścinamy górę (kruszymy ją w osobnym talerzyku na drobne kawałki)
MASA:
-
Ser twarogowy, skyr waniliowy oraz białko mieszamy do połączenia się składników.
-
Żelatynę rozpuszczamy w zagotowanej wodzie i czekamy aż trochę ostygnie po czym mieszamy ją z masą twarogową. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i całość mieszamy.
POŁĄCZENIE:
-
Na spód biszkoptu układamy pokrojowe w wzdłuż banany.
-
Spód z bananami zalewamy masą twarogową i posypujemy pokruszonym biszkoptem.
-
Wsadzamy do lodówki na min. 3h i gotowe! SMACZNEGO!!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całość (6 porcji) 1 porcja
- Energia: 1691kcal - Energia: 282kcal
- Węglowodany: 184g - Węglowodany: 30g
- Białko 138g - Białko: 23g
- Tłuszcz 52g - Tłuszcz: 8,7g
- Błonnik 8g - Błonnik: 1,3g