FIT Kopiec Kreta

- Kategorie DIETA

FIT KOPIEC KRETA

(tortownica 14cm)

SKŁADNIKI:

- jajka 3 sztuki

- mąka orkiszowa 70g

- mąka kukurydziana 50g

- kakao 15g

- ksylitol 30g

- czekolada gorzka (4 kostki)

- proszek do pieczenia 5g

- twaróg sernikowy 300g

- skyr waniliowy 150g

- żelatyna 10g

- woda 50ml

- supreme whey o smak lodów śmietankowych

- banan 2 sztuki

BISZKOPT:

  1. Oddzielamy białka od żółtek.

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę.

  3. Pod koniec ubijania dodajemy ksylitol i miksujemy na wolnych obrotach.

  4. Następnie dodajemy żółtka cały czas miksując na wolnych obrotach.

  5. Gdy żółtka się połączą stopniowo dodajemy mąkę orkiszową, kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz kakao cały czas mieszając szpatułką aż do całkowitego połączenia składników.

  6. Powstałą masę przelewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.

  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy nasz biszkopt na 35-40 min do suchego patyczka.

  8. Gotowy Biszkopt studzimy, ścinamy górę (kruszymy ją w osobnym talerzyku na drobne kawałki)

MASA:

  1. Ser twarogowy, skyr waniliowy oraz białko mieszamy do połączenia się składników.

  2. Żelatynę rozpuszczamy w zagotowanej wodzie i czekamy aż trochę ostygnie po czym mieszamy ją z masą twarogową. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i całość mieszamy.

POŁĄCZENIE:

  1. Na spód biszkoptu układamy pokrojowe w wzdłuż banany.

  2. Spód z bananami zalewamy masą twarogową i posypujemy pokruszonym biszkoptem.

  3. Wsadzamy do lodówki na min. 3h i gotowe! SMACZNEGO!!

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całość (6 porcji) 1 porcja

- Energia: 1691kcal - Energia: 282kcal

- Węglowodany: 184g - Węglowodany: 30g

- Białko 138g - Białko: 23g

- Tłuszcz 52g - Tłuszcz: 8,7g

- Błonnik 8g - Błonnik: 1,3g

Powiązane posty